Práca na Islande

Island je prekrásna krajina ktorá každý rok láka tisícky turistov. Niektorých ohúri až natoľko, že v nej chcú ostať dlhšie a nájsť si tam prácu. Je to skvelá možnosť ako rozšíriť nielen svoje skúsenosti ale aj poznanie skutočnej Islandskej kulúry a života plného extrémov. Znie to ako niečo pre teba? V tomto článku “Práca na Islande” nájdeš návod ako na to od A po Z. 

Together to Unknown travel blog

Vždy sa snažíme priniesť vám čo najlepšie a najúprimnejšie tipy a rady o cestovaní úplne zadarmo. Ak sa ti páčia naše články a myslíš si že sú užitočné, budeme veľmi vďační ak sa nás rozhodneš podporiť. ❤️

Naplánuj si...

Ak použiješ tieto odkazy, ty platíš rovnako a my zarobíme malú čiastku.

plane icon

Letenky – Pelikan

visa icon

Viza – iVisa

luggage icon

Dovolenka –  Expedia

hotel icon

Hostel – Hostelworld

bus icon

Bus/vlak – 12go.asia

hotel icon

Hotel – booking.com

Kde hľadať pracovné ponuky

Facebookové skuppiny

Skvelou možnosťou kde môžeš začať s hľadaním voľných pracovných ponúk je Facebook. Zamestnávateľov viete kontaktovať či už priamo cez FB alebo im napísať email. Jednou z takýchto skupín je napríklad “Jobs in Iceland“.

Web

Google je tvoj najväčší priateľ. Určite tam natrafíš na nejednu stránku s ponukou voľných  pracovných miest na Islande. Zoprá rád, tipov a odkazov na užitočné zdroje nájdeš na webe work.iceland.is. Asi najlepším a najpoužívanejším webom je Alfred.is. Popis práce je tu často aj v angličtine.

Píš maily

Ak vieš čo chceš zhruba robiť tak si skús nájst firmy/hotely/agentúry, ktoré určite potrebujú ľudí na túto pozíciu. Vytvor si peknú predlohu mailu s krátkym popisom o sebe, o tom prečo chceš robiť práve tam a s tvojím životopisom. Skús týchto emailov rozposlať čo najviac a niekto sa ti určite ozve. My sme takto písali do pár desiatok hotelov po celom ostrove a ozvalo sa ich viacero.

Aké druhy práce sú najčastejšie

Gastrońomia

Na Islande je plno reštaurácií či hotelov, ktorí vždy hľadajú nových zamestnancov. Ak je vaším cieľom v gastre, určite si niečo nájdete. My sme dostali ponuku pracovať napr. v predajni Skyru (Isladnský jogurt), ako chyžná či čašník. V menších guesthousoch bude vašou náplňou práce pravdepobne všetko – my sme pratali izby, ubytovávali hostí, Jurko robil v kuchyni a pizzaiola a ja obsluhu

Učiteľ(ka) angličtiny

Nie všetci z vás to možno vedia, no angličtina je na Islande veľmi rozšírená. Hovorí ňou väčšina obyvateľov – deti, mladí aj starí. Pokiaľ by vás zaujímala pozícia ako učiteľ / učiteľka angličtiny, na Islande je viacero ponúk práce v tejto oblasti. Potrebné je však mať bakalára (v akomkoľvek smere) a TEFL/ESL kurz.

Konštrukčné práce

Pre mužov je skvelou možnosťou aj práca na stavbách, vo fabrikách a podobe. Zarobíte si tu oveľa viac než v gastre. Platy v tejto oblasti sa pohybujú okolo 5000€. Možno aj viac. Samozrejme, mnoho krát je táto práca fyzicky vyčerpávajúca. Niektoré firmy pracujú na rôznych projektoch po celom ostrove. Je možné, že budete vďaka práci môcť vidieť rôzne časti krajiny. 

Turizmus

Island je dnes veľmi populárna destinácia pre turistov z celého sveta. A s týmto prichádza aj dopyt po zamestnancoch v turizme. Ak budete hľadať, je šanca že vás vezmú aj bez skúsenosti. Môžete pracovať ako sprievodca na zájazdoch, pri rôznych turistických atrakciách či v informačných centrách. My sme natrafili na ponuku práce aj v láva centre, kde by sme každý deň viedli prednášky o láve a vulkánoch na Islande. 

Náš vlog z Islandu

Čo všetko potrebuješ

Pracovné povolenie

Ak na Islande budete pracovať menej ako 3 mesiace, nepotrebujete na to absolútne nič. Ak sa zdržíte dlhšie, bude potrebné pracovné povolenie. O to si viete požiadať zaslaním žiadosti spolu s pracovnou zmluvou na “The Directorate of Immigration”. Aj s týmto vám však určite pomôže zamestnávateľ.

Kennitala

Kennitala je akési osobné číslo pridelené každému občanovi Islandu či každému, kto tam pracuje. Je povinné a pracovať bez kennitali je nelegálne. Oficiálne by ste nemali pracovať až pokým toto číslo neobdržíte. Väčšinou to však zamestnávatelia nie úplne dodržiavajú. S jej vybavením vám pomôže zamestnávateľ. Je potrebné vyplniť papiere a  tie následne zaslať poštou/mailom. Kennitalu potrebujete napríklad aj pri otvorení bankového účtu.

Bankový účet

Mnoho zamestnávateľov je neochotných posielať peniaze na slovenský účet. Budú od vás chcieť, aby ste si založili účet na Islande. V banke Islandsbanki máte účet úplne zdarma. Jediné čo potrebujete je kennitala a doklady. Cez internet banking si potom na konci sezóny viete jednoducho poslať peniaze na váš slovenský účet. 

Priemerné platy

V gastronómii na Islande dostanete o niečo menej než ako nejaký robotník na stavbe. V gastre máte príplatky za prácu vo večerných hodinách alebo cez víkendy. Priemerný plat je cca 14€/hod. Vo večerných hodinách je príplatok 33% čo je 18€/hod. Cez víkendy máte príplatok 45%, čiže dostanete okolo 20€/hod. Za 180 hodín práce sme si koniec koncov v hrubom zarobili 3500€. Ako robotník si viete zarobiť aj dvojnásobok. Na Islande sú však vysoké dane. Poďme sa na to pozrieť.

Odvody a dane

Na Islande platíte dane z príjmu spolu s daňami odvádzanými “mestskej samospráve”. Výška týchto daní sa odvíja od vášho ročného príjmu. Môžu nastať tri prípady:

  • Ak zarobíte ISK 370,482 (2625€) za mesiac (ISK 4,445,783 za rok) daň je spolu 31.45%
  • Za ďalších ISK 669,624 (4744€) za mesiac (ISK 8,035,488 za rok) daň je 37.95%
  • Za všetko vyššie ako  ISK 1,040,106 (7368€) za mesiac (ISK 12,481,275 za rok) daň je 46.25%

Okrem tohto nám odratávali ešte 4% + 1% ale neviem za čo. Spolu nám tak z nášho platu 3500€ brutto ostalo v čistom 1976€. Po tom čo sme zaplatili 350€ za ubytovanie a stravu.

Daňové priznanie na Islande podávať nemusíte. Ak ste tam len na sezónu, nič také riešiť netreba. Viac info o daniach nájdete TU.

Ubytovanie

Ubytovanie na Islande je drahá záležitosť. Nájmy napríklad v Reykjavíku sa pohybujú aj okolo 1000€+ na mesiac za malý byt s jednou izbou. Ideálne je, ak vám ubytovanie poskytne priamo váš zamestnávateľ. Pokiaľ budete pracovať v hoteli/guesthouse je veľká šanca, že ubytovaní budete práve tam. My sme mali vlastnú izbu s kúpeľnou priamo v motoreste, kde sme pracovali. Platili sme za ňu okolo 200-300€/osobu vrátane jedla.

Reydarfjordur
Reydarfjordur

Strava

Ak vám váš zamestnávateľ neposkytne stravu, pripravte sa na to že za jedlo tu necháte trocha viac. Na Islande sú potraviny drahé. Najmä ak ide o mäso, šunky, salámy či syry. My sme pracovali v guesthouse, kde sme mali všetko jedlo od nich. Kedykoľvek sme mohli ísť do kuchyne v reštaurácií a navariť si čokoľvek z dostupných surovín. Za jedlo spolu s ubytovaím sme platili len smiešnych 200-300€/osobu.

Kedy sem ísť pracovať?

Východ slnka Island
Východ slnka 11:30

Leto

Leto na Islande je najrušnejší čas roka čo sa týka turizmu. Vtedy si určite nájdete prácu či už v gastre alebo v turizme Pripravte sa však na svetlo takmer nonstop. V lete na Islande slnko totižto skoro vôbec nezapadá. Nečakajte však pekné teplé leto ako u nás. Aj napriek tomu, že je leto, zbaľte si so sebou poriadne teplé oblečenie. Na Islande sa počasie mení každých 5 minút. Niekedy veľmi drasticky.

Zima

Zima je prekrásne ročné obdobie, kedy je Island ako z rozprávky. Počítajte však s tým, že silný vietor a silné snehové búrky vás tu neminú. Toto je zároveň najlepší čas na pozorovanie polárnej žiary. Zimy sú však na tomto ostrove náročné. Svetla cez deň je tu veľmi málo. Niekedy len 4 hodiny za deň. Ak máte pocit, že takýto život vo večnej tme a šere zvládnete, tak choďte do toho. 

Doprava po ostrove

Verejná doprava na Islande je veľmi obmedzená. Autobusmi sa ešte ako tak dá cestovať mezi mestami. Najspoľahlivejšie sú vnútroštátne lety. Tie však nie sú najlacnejšie. Zvážiť môžete aj prenájom auta. No počas leta sú ceny extremne vysoké a ani v zime to nie je najlacnejšie. Ísť na Island vlastným autom sa dá jedine loďou spoločnosti Smyril lines tuším z Dánska. Cesta ale trvá asi 2 alebo 3 dni a aj si za to dosť priplatíte. Nezabúdajte, že okrem hlavných ťahov sú cesty na Islande mnohokrát prejazdné len na 4×4. V zime sa po ostrove autom tiež cestuje veľmmi ťažko.