Kamzíky Téryho chata

Prechod cez Priečne sedlo mnohí zaraďujú medzi najnáročnejšie turistické trasy nielen vo Vysokých Tatrách, ale aj na celom Slovensku. My sme sa sem rozhodli ísť na naše prvé rande. Poznali sme sa len pár dní cez Instagram. Stretli sme sa druhý krát v živote. Boli to dva dni plné adrenalínu a neskutočných zážitkov, na ktoré nikdy nezabudneme. 

Cestou na Priečne sedlo sme spolu prekonali 1389 výškových metrov. Chystali sme sa prespať na horskej chate. To, či si nejaké ubytovanie vybavíme nebolo vôbec isté. Všetky chaty už boli plne obsadené a tak sme sa pripravili na chladnú septembrovú noc pod hviezdnou oblohou. A ako sme nakoniec dopadli? Dočítate sa ďalej…

Priečne sedlo
Prechod cez Priečne sedlo

Priečne sedlo - Užitočné informácie

Priečne sedlo sa nachádza v nadmorskej výške 2352m.n.m medzi Priečnou vežou a Širokou vežou. Trasa sa považuje za ťažkú, a tak radšej pred výletom sem zvážte svoju kondičku. Prejdete sa cez dve najkrajšie tatranské doliny – Veľká a Malá studená dolina. Taktiež navštívite 4 horské chaty – Reinerová, Zamkovského, Téryho a Zbojnícka chata. A z tejto túry si so sebou odnesiete aj neskutočné množstvo zážitkov.

Prvý krát bolo Priečne sedlo prejdené v roku 1846. Keďže výstup bol pre mnohých veľmi náročný, v roku 1943 bol úsek zabezpečený rôznymi reťazami a skobami. Priečne sedlo je aktuálne prechodné oboma smermi – zo Zbojníckej alebo z Téryho chaty.

Začiatok túry na Priečne Sedlo

Priečne Sedlo je okružná turistika, ktorej trasa sa začína v Starom Smokovci.

Starý Smokovec (mapa)

Starý Smokovec – spoplatnené (mapa)

Starý Smokovec (mapa)

Verejná doprava

Starý Smokovec je ľahko dostupný verejnou dopravou. Z Popradu sem pravidelne chodí viacero vlakových spojov. Cesta trvá len 25 minút. Medzi Popradom a Starým Smokovcom premáva aj autobusová doprava. Busov je však značne menej. 

Parkovanie

V Starom Smokovci môžete zaparkovať na hlavnom parkovisku pri vlakovej stanici. Parkovné stojí 10€ na deň. Počas hlavnej letnej sezóny sa však miesta rýchlo zaplnia. Príďte radšej skoro ráno. Okrem tohto parkoviska je v okolí ešte zopár menších parkovísk.

Popis trasy na Priečne Sedlo cez Téryho chatu

Dĺžka trasy: 21.5 km

Trvanie trasy: 9h

Celkové prevýšenie: 1 389 m

Náročnosť: veľmi ťažká

Toto je popis trasy Téryho chata – Priečne sedlo – Zbojnícka chata. Zo Starého Smokovca sa vyberáme na Hrebienok. Tí, ktorí si chcú túto časť urýchliť a uľahčiť, môžu použiť pozemnú lanovku. Pozrite si aktuálny cenník. Peší turisti sa sem dostanú zelenou značkou za cca 55 minút. Od Hrebienka môžete ísť priamo k Zamkovského chate po červenej. Prípadne si dajte menšiu obchádzku a choďte cez Rainerovú chatu a Vodopády Studeného potoka (zelená, modrá).

Náš plán bol si túru na Priečne Sedlo rozdeliť na dva dni. Noc sme totižto chceli stráviť na horách na horskej chate. Zvažovali sme, či sa zložiť už na Zamkovského chate. Nakoniec sme si povedali že dôjdeme na Téryho chatu a ubytovanie si zabezpečíme až tam. 

Zo Zámkovského chaty pokračujeme 1:45h po zelenej značke cez Malú Studenú dolinu. Tá nas dovedie až k Téryho chate. Väčšina tohto celého úseku je bez náročného prevýšenia. Na poslednom úseku sa už dostávame do pásma kosodreviny. Náročnejšie stúpanie nás čaká až pod Téryho chatou. 

Túra na Téryho chatu
Cestou na Téryho chatu

Nám sa poačas túry na Priečne sedlo ubytovanie na Téryho chate nepodarilo rezervovať vopred. Chata už bola plne obsadená. Pripravili sme sa na to, že možno sa budeme musieť zložiť len niekde vonku pod holým nebom. Bol september a noci už boli na horách chladné. Usmialo sa na nás ale šťastie, a na Téryho chate sme dostali núdzové ubytovanie v sklade za 5€ na osobu! Viac o ubytovaní na Téryho chate nájdete nižššie.

Nocľah Téryho chata
Núdzový nocľah v sklade na Téryho chate
Turistika Téryho chata
Téryho chata
Plesá Téryho chata
Téryho chata - Spišské plesá

Po rýchlych raňajkách sme sa vybrali ďalej. . Z Téryho chaty po zelenej značke pokračujeme na Priečne sedlo. Na rázcestí Pod Sedielkom bočíme vľavo a sledujeme žltú značku. Cesta do Priečneho sedla by mala od Téryho chaty trvať 1:35h. Kráčame klasickým tatranským chodníkom po skalách. Stúpanie tu nie je náročné. 

Pomaly sa blížime k najťažšiemu úseku tejto túry Téryho chata – Priečne sedlo – Zbojnícka chata. Pred nami sa už do výšky vypína obrovská hora, ktorú musíme zdolať. S úžasom pozorujeme, kam to máme vyliezť. S pomocou rôznych kovových reťazí a stúpačiek pomaly kráčame nahor. Sme opatrní pri každom jednom kroku a snažíme sa nájsť tie najlepšie cesty. Prosíme vás, dajte si záležať na vhodnej obuvy! Na fotkách nižšie môžete vidieť zopár zaistených úsekov v Priečnom sedle.

Priečne sedlo
Priečne sedlo
Priečne sedlo
Zostup z Priečneho sedla
Priečne sedlo
Prechod cez Priečne sedlo

V najvyššom bode Priečneho Sedla sa nedá dlho zdržiavať. Nie je tam veľa miesta ani priestor na oddych. Je potrebné z neho zostúpiť pár metrov nižšie. My sme si tu dopriali chvíľu oddychu a kochali sa neskutočnými výhľadmi. Naskytá sa nám tu aj pohľad do Veľkej Studenej doliny. Zároveň sa tu končí ten najťažší úsek túry cez Priečne Sedlo. Ďalej opatrne traverzom schádzame kamenným chodníkom. Pomaly ale isto klesáme. Následujeme žltú turistickú značku, ktorá nás zavedie až k Zbojníckej chate. Cestou míňame zopár plies.  V diaľke už môžeme vidieť Zbojnícku chatu. 

Na Zbojnícku chatu
Dolu z Priečneho sedlo
Zbojnícka chata
Zbojnícka chata

My sme pôvodne od Zbojníckej chaty chceli pokračovať k Poľskému hrebeňu, Sliezskemu domu a Tatranskou magistrálou sa vrátiť na Hrebienok. Keď sme prišli na Zbojnícku chatu, zhodli sme sa ale na tom že už aj máme dosť a tak sme sa zo Zbojníckej chaty vybrali modrou značkou k Vodopádom Studeného potoka. Tento úsek by ste mali prejsť za 2 hodiny. Ďalej sme sa po zelenej dostali cez Hrebienok až späť k nášmu autu do Starého Smokovca. Toto bol posledný úsek na trase Téryho chata – Priečne sedlo – Zbojnícka chata. 

Priečne sedlo zo Zbojníckej chaty

Pokiaľ chcete vystúpiť na Priečne sedlo zo Zbojníckej chaty, aj to je možné. Z Hrebienka pôjdete na Zbojnícku chatu a odtiaľ na Priečne sedlo. Vrátite sa cez Téryho chatu až na Hrebienok. Popis jednotlivých úsekov nájdete vyššie, len naopak. Pri výstupe na Priečne sedlo je náročnosť podobná z oboch smerov. Ak sa chystáte na ferratu v Priečnom sedle, tá je jednosmerná s výstupom z Téryho chaty.

Mapa trasy na Priečne Sedlo

Prečítajte si tiež...

Priečne sedlo - Náročnosť

Ako už vám je z úvodu asi jasné, jedná sa o vraj najťažšiu túru v Tatrách. Pokiaľ ide o výstup na Priečne sedlo a náročnosť, fyzicky je najťažšia vzdialenosť. Turistika cez Priečne sedlo je náročna aj technicky. Jednoznačne sem nechoďte ak máte strach z výšok. Túru na Priečne sedlo odporúčame ak máte aspoň nejaké skúsenosti na horách.

Občerstvenie na trase

Na celej trase Téryho chata – Priečne sedlo – Zbojnícka chata je viacero možností, kde sa viete najesť či dopustiť vodu. Nemusíte tak so sebou pri výstupe na Priečne sedlo nosiť veľa. Najesť sa môžete na Hrebienku, Bilíkovej chate, Zámkovského chate, Téryho chate či na Zbojníckej chate.

Ubytovanie na trase

Bilíková chata

Bilíková chata je výnimočná tým, že ponúka klasické dvoj-posteľové izby či izby s manželskou posteľou. Oproti ostatným ubytkám je aj o čosi drahšia. Ceny sa pohybujú od 120€ / noc. Radíme si ubytovanie zarezervovať vopred. Počas túry na Priečne sedlo sa tu oplatí ubytovať deň pred alebo po výstupe. Bilíková chata je úplne na začiatku trasy.

Zámkovského chata

Ubytovanie je možné aj na Zámkovského chate. Ceny sú okolo 40€ za noc. Pre viac info píšte mail na [email protected] alebo ich kontaktujte cez Facebook. Chata funguje celoročne.

Téryho chata

Ak sa chystáte na Priečne Sedlo a prespať chcete na Téryho chate, radšej si miesto zarezervujte aj pár dní vopred. Nezabudnite mrknúť na aktuálny cenník a rezervácie posielajte na [email protected].

Zbojnícka chata

Prespať je možné aj na Zbojníckej chate. K tej sa dostanete po zostupe z Priečneho sedla. Na ich webe si môžete pozrieť aktuálny cenník. 

Ubytovanie v okolí

Čo robiť v okolí

Okolie Starého Smokovca ponúka viacero rôznych aktivít. Rodiny s deťmi sa určite zabavia v Tricklandii. V Tatranskej Lomnici sa môžete zastaviť na Bobovej dráhe či navštíviť múzeum TANAPu. Deti sa určite potešia aj návšteve Tatralandie v neďalekom Liptovskom Mikuláši. Zaujímavý môže byť aj výlet do neďalekej Belianskej jaskyne. Ak hľadáte ďalšie tipy na túru, pozrite si viac na našej stránke Vysoké Tatry.

Ďalšie destinácie