Súľovské skaly - Život dobrodruhov

Už dlhšie sme sa chystali na výlet do Súľovských skál. A tak sa nám to tohto roku konečne podarilo počas nášho 6-dňového roadtripu Slovenskom. Je to nesmierne fotogenické miesto, ktoré poskytuje úžasné výhľady. V Súľovských skalách je viacero možností a trás. My sme sa však vybrali náučným chodníkom Súľovské skaly na Súľovský hrad. Vďaka skvelému načasovaniu sa nám podarilo na hrade stráviť západ slnka. Veruže to stálo za to! 

Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Na Súľovskom hrade

Zopár faktov

Náučný chodník sa radí medzi stredne náročné túry. Má dĺžku 7.5km. Na trase je umiestnených viacero tabúľ s informáciami o miestnej flóre a faune. Medzi najznámejšie útvary patria Orgán a Gotická Brána. V skalách sa nachádza aj Šarkania jaskyňa, v ktorej boli objavené kosti medveďa jaskynného. Súľovský hrad bol vystavaný v 12. storočí a neskôr ho zničilo zemetrasenie. 

Ako sa sem dostať?

Súľov, turist. nocľaháreň (mapa)

Súľov, turist. nocľaháreň (mapa), poplatok 3€ 

V blízkosti nie je žiadna vlaková zastávka

Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Západ slnka na Súľovskom hrade

Popis trasy

Trvanie trasy: 1:30h

Dĺžka trasy: 3.8km

Prevýšenie: 225m

Túru začíname pri parkovisku. Parkovisko je vraj spoplatnené 3 eurami na deň, avšak keď sme prišli, nikto parkovné nevyberal. Hneď pri parkovisku sa nachádza prvá informačná tabuľa. Vchádzame do lesa. Mierným stúpaním kráčame po chodníčku. Je tu viacero neoznačených cestičiek. Kráčame po zelenej turistickej značke

Súľovské skaly - Život dobrodruhov

Po chvíli prichádza troška väčšie stúpanie. Je tu viacero skratiek. Odporúčame sa držať značeného chodníka. My sme si jeden úsek skrátili a po pár minútach sme zistili, že sme vlastne obišli tie najzaujímavejšie miesta na trase. A tak sme sa vracali do kopca späť na trasu. Tu sa nám naskytajú prvé výhľady na dedinu Jablonové. V tejto časti sa nachádza aj Gotická brána – 13 metrov vysoký otvor v skale. Cestička k nemu ide pomedzi skaly a je tam dosť úzko. Je to troška schované a tak radíme sa troška pomedzi tie skaly prejsť. Je tu viacero vychodených ciest. 

Prečítajte si tiež...

Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Cesta od Gotickej brány
Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Gotická brána
Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Výhľad na dedinu Jablonové
Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Prvý z výhľadov

Príjemným chodníkom pokračujeme ďalej smerom k hradu. Pod hradom už trasa vedie viacerými strmými skalami. Je to tu ale zaistené viacerými reťazami a stúpačkami. Je tu aj jeden menší rebrík. Netrvá dlho a prichádzame k hradu. Vľavo si môžete všimnúť ohnisko a pozostatky hradu. Cesta vľavo vedie na vrchol hradu. Musíte tu pomocou kovových držadiel vyliezť pomedzi skaly. Je tu jeden rebrík a je potrebné sa prepchať úzkym otvorom. Tu už sa nám naskytajú výhľady aj na ďalšie časti Súľovských skál. My sme si tu oddýchli, najedli sa a vychutnávali si západ slnka. 

slovakia map

Ďalšie destinácie

Súľovské skaly - Život dobrodruhov
Vrchol Súľovského hradu

Z hradu vedie nadol strmá cesta. Je tu aj zábradlie a istenie. Po chvíľke kráčania lesom prichádzame k Lúke pod hradom. Pre tých, čo sa sem chystajú na dlhšiu turistiku je tu možnosť pokračovať hrebeňom ďalej. Ak pôjdete po červenej doľava, dostanete sa k Štefánikovej vyhliadke, pod vrchol Brada, prípadne môžete vybehnúť aj na Roháč. Dolu do dediny vás odtiaľ zavedie popri jaskyni Šarkania diera žltá značka. My ale po červenej značke pokračujeme vpravo dolu k dedine Súľov – hradná. Klesanie je na tomto úseku len mierne. Lesom kráčame až k parkovisku. 

Turistická mapa