Okruh okolo Tre Cime - ikony talianských Dolomitov

Dolomity. Úžasná destinácia pre všetkých milovníkov hôr a prírody. Možností je tu neúrekom. Či už máte chuť na krátku prechádzku okolo tyrkysového jazera alebo na dlhšiu turistiku. Dolomity sú prekrásne hory! Človek ani nevie kam sa pozerať skôr. Toľko dychberúcich výhľadov na jednom mieste len tak nenájdete. 

Dolomity - itinerár

My sme v Dolomitoch strávili zopár dní počas našej dovolenky v lete 2021. Navštívili sme aj Slovinsko a Chorvátsko. Držali sme sa následujúceho itineráru. Trocha sme ho ale pozmenili a o čosi vylepšili. Snažili sme sa to naplánovať tak, aby to nebolo veľmi uponáhľané. A vždy môžu prísť aj nepredvítateľné udalosti, že? V našom prípade prišli. Jurko mal veľmi nepríjemne bolesti a problémy s trávením.  Jeden celý deň sme strávili odparkovaní na jednom mieste.

Skvelé je, že v Dolomitoch môžete kempovať takmer všade. Či už cestujete karavanom alebo autom. Do článku sme vám zahrnuli aj miesta na spanie, kde sme ostali my. Nájdete ich pri ikonkach “Parking”.

TIP: Aplikácia Park4Night je váš najväčší priateľ. Nájdete v nej úžasné miesta na nočné parkovanie! Bez nej by sme si túto dovolenku ani zďaleka tak neužili.

Deň 1

1. Lago d'Antorno

Prvý deň v Dolomitoch sme začali východom slnka pri Lago d’Antorno. Ráno bolo zamračené a pršalo. No nakoniec sa na nás šťastie usmialo. Parkovisko (mapa) nájdete hneď vedľa jazera. Na veľkom parkovisku dokonca môžete úplne zadarmo kempovať. Lago d’Antorno nájdete pri ceste vedúcej k Tre Cime. Vedľa jazera je aj jedna reštaurácia. 

2. Okruh okolo Tre Cime

Od jazera sa vyberáme smerom k Tre Cime. Po zaplatení parkovného na začiatku cesty vyrážame na okruh okolo Tre Cime. Ten sa dá prejsť za 3-4 hodiny. Počítajte ale s veľa foto zastávkami. My sme si to pohodovým tempom prešli za asi 6 hodín. Zažili sme tu šialené počasie

Popis celej trasy a všetky potrebné informácie nájdete v článku “Okruh okolo Tre Cime“.

Poobede sme ešte plánovali túru smerom ku Cadini di Misurina. Prišli ale búrky a hmla, tak sme to vzdali. Možností turistiky je tu viacero, takže sa tu viete zdržať aj dlhšie než jeden deň. 

Deň 2

3. Lago di Sorapis

Začiatok trasy k Lago di Sorapis (mapa)

Neuveriteľné farby tohto jazera vám vezmú dych. Jeho mliečno tyrkysová farba je ozaj jedinečná. Akosi sme si mysleli, že tu možno nebude až toľko ľudí. Predsa len, túra trvá dve hodiny. Ale bol to omyl. Niekedy to tu je hlava na hlave. 

Ale dá sa tomu vyhnúť! Viac o tom nájdete v našom článku “Lago di Sorapis“. Dočítate sa tam aj o popise trasy či kde zaparkovať. 

4. Cortina d'Ampezzo

Ešte nám ostávalo dosť času. A tak sme sa zastavili obzrieť si Cortina d’Ampezzo. Špičkové zimné stredisko. Je to krásne mesto obklopené horami. V centre nájdete veľmi peknú architektúru. Ak máte čas navyše, rozhodne odporúčame v meste krátku zastávku. Nevýhodou je, že je to tu preľudnené a aj ceny sú trocha vyššie. 

Neďaleko sa nachádza Passo Giau aj Passo Falzarego. 

Passo Falzarego (mapa)

Deň 3

5. Lago Limides

K tomuto jazeru sa dostanete z Passo Falzarego. Napríklad priamo od chaty smerom k Averau a Cinque Torri. Ale dá sa sem dostať aj od chaty Rifugio Col Gallina. Je to veľmi pokojné miesto kde veľa ľudí nestretnete. A z oboch strán sú úžasné výhľady na okolité hory. 

Viac info o trase nájdete nižšie v článku o Cinque Torri

6. Cinque Torri

Áno, dá sa sem vyviezť aj autom. Ale tie výhľady ak pôjdete pešo… Nie je o čom. Jednoznačne najlepšia možnosť. Trás je viacero. My sme šli z Passo Falzarego popri Lago Limides. A bolo to neskutočné. Prešli sme popod mohutný Averau a mali výhľad aj na Passo Giau. 

Trasa nie je ani náročná. Stúpanie je len zo začiatku. Za nás osobne neskutočne krásna turistika. Všetky info v článku Cinque Torri

Passo Falzarego / Pass Giau

Deň 4

7. Passo Giau

My sme sa tu na našej ceste iba zastavili cestou z Passo Falzarego. Mnoho ľudí tu ale strávi viac času. Na výber máte viacero turistík, napríklad aj na Nuvolau alebo na Cinque Torri. 

Zároveň je to dokonalé miesto na kempovanie. Prekrásne výhľady na každú stranu, alpské lúčky… Večerná idylka. 

Col Raiser stanica lanovky (mapa)

Deň 5

8. Seceda

Vynechať toto miesto by bol hriech. Dychberúce končiare okolitých hôr jednoducho musíte vidieť. 

Lanovkou sa dá vyviezť buď úplne na vrchol alebo o čosi nižšie a spraviť si tu príjemný okruh. Ten vedie krásnymi zelenými alpskými lúkami a cez mnoho horských chát

Ak máte sily dosť, môžete si to vyšľapať až úplne z parkoviska. Všetky možnosti sme detailnejšie popísali v samostatnom článku.

Taliansko
September 14, 2023

Mesto Chiusa (mapa)

Deň 6

9. St. Magdalena

St. Magdalena je rozkošná malá dedinka plná poľnohospodárov. Výhľady sú tu krásne. 

Najznámejšími sú dva kostolíky – kostol sv. Magdaleny a kostol sv. Johann. Toto bol deň, kedy sme mali zdravotné ťažkosti. My sme sa len narýchlo zastavili pri kostolíku a odparkovali pod horami pri rieky. Okolie je tu krásne a na svoje si prídu najmä fotografi. Kde kostolíky nájdete zistíte v tomto článku

10. Adolf Munkel Strasse - Geisler Alm

Tí čo trávia veľa času na Instagrame už možno videli známe Geislerkino. Nájdete to práve pri tejto chate Geisler Alm. K chate vedie okružná trasa. Tá je veľmi príjemná a bez veľkého stúpania. Je to výborny tip na výlet pre rodiny s deťmi. 

Cestou natrafíte na viacero štvornohých kamošov a pôjdete popri viacerých chatách. Celý čas vá budú tešiť výhľady na okolité hory. 

Alpe di Siusi – Spitzbuhl (mapa)

Deň 7

11. Alpe Di Siusi

Taliansko
September 14, 2023

Alpe di Siusi alebo Seiseralm sú najväčšie vysokohorské alpské lúky. A poviem vám, sú nádherné. Môžete tu blúdiť hore dole koľko chcete. Všade sú tieto útulne drevené domčeky a v pozadí výhľady na trojtisícovky. 

My sme objavili túto trasu, kde zažijete asi najkrajšie výhľady. Na týchto lúkach sa dá stráviť celý deň!

Lago di Carezza (mapa)

Deň 8

12. Lago di Carezza

Tak, po zastávke v Bolzane dovolenku v Dolomitoch ukončíme pri neskutočnom jazere Lago di Carezza. V tomto jazere nájdete hádam stovky odtieňov modrej. Proste krása. Jazero je z jednej strany obkolesné stromami, za ktorým sa do nebies ťahajú vysoké končiare. 

Všetko čo potrebujete vedieť sa dočítate v tomto článku. 

Taliansko
September 14, 2023

Mestre (mapa)

Deň 9

13. Benátky

Síce to nie sú Dolomity, ale stojí to za to. Ak ste ešte v Benátkach neboli, je to celkom dobrá zachádzka po ceste domov z Dolomitov. My sme odtiaľto ešte pokračovali do Chorvátska. 

V Benátkach sme strávili jeden celý deň a celkom nám to stačilo. Stihli sme vidieť tie najnámejšie atrakcie, menej turistické časti a dokonca sme stihli navštíviť aj farebný ostrov Burano. Všetky naše skúsenosti a rady sme vám spísali do následujúcich článkov. 

Taliansko
September 15, 2023
Taliansko
September 15, 2023

Mapa

italy map