Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko

Mesto Vrbnik jednoducho musíte vidieť. Nachádza sa na východnom pobreží ostrova Krk. Staré mesto vybudované nad morom je naozaj očarujúce. Toto starobylé mesto postavené z kameňa, ktoré sa akoby vynáralo z mora. Vrbnik je tou správnou voľbou pre všetkých, ktorí nepreferujú preplnené mestá, ale hľadajú originálny stredomorský pokoj. 

Together to Unknown travel blog

Vždy sa snažíme priniesť vám čo najlepšie a najúprimnejšie tipy a rady o cestovaní úplne zadarmo. Ak sa ti páčia naše články a myslíš si že sú užitočné, budeme veľmi vďační ak sa nás rozhodneš podporiť. ❤️

Naplánuj si...

Ak použiješ tieto odkazy, ty platíš rovnako a my zarobíme malú čiastku.

plane icon

Letenky –Pelikan

visa icon

Viza – iVisa

luggage icon

Dovolenka –  Expedia

hotel icon

Hostel – Hostelworld

bus icon

Bus/vlak – 12go.asia

hotel icon

Hotel – booking.com

Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko
Pohľad na Vrbnik z drona

Žlahtina - špeciálne víno

Najdôležitejším produktom vrbnických polí a Vrbnika vôbec je jeho zlatožlté víno – Žlahtina. Toto víno sa preslávilo aj v širších chorvátskych kruhoch. Všetky základné vlastnosti tejto odrody sú zachované v samotnom víne s príjemnou a živou chuťou s 11 % alkoholu. Ideálne sa podáva k syru z ovčieho mlieka, všetkým druhom rýb, morským špecialitám a jedlám z bieleho mäsa. Dnes je Vrbnik jediné miesto kde sa pestuje hrozno na výrobu tohto špeciálneho vína. Určite neváhajte a ochutnajte túto špecialitku!

Staré mesto

Staré mesto je postavené na skalnom výbežku s výškou asi 50m. Dá sa povedať že rastie z mora. Toto mesto je akýmsi labyrintom úzkych a kľukatých uličiek. No môžeme povedať, že všetky uličky sú nádherné! Pokiaľ by ste sa rozhodli prejsť sa všetkými uličkami, netrvalo by vám to dlho. Nie je až zas také veľké.

Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko
Pohľad na vežu, do ktorej sa dá dostať zadarmo
Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko
Večerné prechádzky úzkymi uličkami mesta

Pokiaľ ide o parkovanie, s tým tu nie je problém. V meste nájdete viacero parkovísk, no ani jedno nie je zadarmo. Najbližšie parkovisko pri starom meste sa nachádza TU. Ak sa vám neujdú voľné miesta pri začiatku starého mesta to nevadí, ďalšie a omnoho väčšie parkovisko nájdete hneď pod starým mestom. Viď mapa.

Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko
Vrbník vo večerných hodinách, foto z pixabay

Okolité pláže

1. skalnatá mini pláž

Táto extrémne malá pláž sa nachádza pri centre mesta. V podstate to nie je ani pláž, ale vybudované schody s prístupom rovno do mora. Pri schodoch sa dá nájsť zopár rovných miest na ležanie, no viac ako 3-4 ľudia sa tam nemajú kam zmestiť. Môže poslúžiť veľmi dobre pokiaľ sa vám nechce ísť ďalej od mesta a potrebujete sa rýchlo schladiť v horúcich letných dňoch. No zároveň pre ľudí, ktorí obľubujú skákanie do vody tak toto miesto bude ideálnym. Voda tu je hlboká a nemusíte sa báť skákať aj z väčších výšok. Parkovisko sa nachádza nad začiatkom schodiska.

Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko

2. pláž Kozica

Pláž Kozica, známa aj ako Tichá pláž, sa nachádza v malej odľahlej zátoke.  Viete sa k nej dostať len pešo z Vrbnika. Vedie k nej 500 metrov dlhý chodník cez borovicový les. Auto môžete nechať zaparkované na parkovisku za poplatok (mapa). Nájdete tam tiché prostredie, vďaka ktorému si táto zátoka pravdepodobne vyslúžila prezývku Tichá pláž. More na tejto krásnej pláži je nádherne čisté tak ako aj samotná pláž. To znamená, že je to správne miesto na potápanie. Nezabudnite si so sebou zobrať potápačské okuliare a šnorchel.

Najkrajšie pláže na ostrove Krk
Zátoka a pláž Kozica

3. pláž Javna

Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko
Výhľad na pláž

Pravdepodobne jednou z najkrajších pláží vo Vrbniku a zároveň skvelým tipom je idylická pláž Javna. Tento malebný záliv sa nachádza na pobrežnej ceste, ktorá spája Vrbnik s obcou Risika. Na ceste je niekoľko malých zátok a miest na kúpanie, ktoré pozývajú na prestávku. Po príchode na pláž Javna si môžete užiť nádhernú, čistú kamienkovú pláž obklopenú krásnou prírodou a množstvom zelene. Atmosféra tejto pokojnej pláže je jednoducho pokojná a príjemná. More je tu tiež dokonalé, až gýčovo tyrkysovo modré a láka na kúpanie a oddych. Má vybudované maličké parkovisko, ale vedľa cesty je dostatok miesta na zaparkovanie viacerých vozidiel.

Mesto Vrbnik a jeho okolité pláže – Chorvátsko
Krásna čistá voda

Kde sa ubytovať

Booking.com