Pizol 5 lakes hike

Prekrásna turistika “Pizol 5 lakes hike” vás zavedie okolo piatich rôznych jazier ľadovcového pôvodu. Dva z nich majú neskutočnú mliečno – tyrkysovú farbu. Cestou máte takmer 360 výhľad na Alpy. Môžete dovidieť aj do Nemecka, Rakúska či Lichtenštajnska. Čaká vás tu typická alpská scenéria plná pasúcich sa kráv. Za nás jedna z NAJ trás!

Together to Unknown travel blog

Vždy sa snažíme priniesť vám čo najlepšie a najúprimnejšie tipy a rady o cestovaní úplne zadarmo. Ak sa ti páčia naše články a myslíš si že sú užitočné, budeme veľmi vďační ak sa nás rozhodneš podporiť. ❤️

Naplánuj si...

Ak použiješ tieto odkazy, ty platíš rovnako a my zarobíme malú čiastku.

plane icon

Letenky – Pelikan

visa icon

Viza – iVisa

luggage icon

Dovolenka –  Expedia

hotel icon

Hostel – Hostelworld

bus icon

Bus/vlak – 12go.asia

hotel icon

Hotel – booking.com

Pizol

Pizol je alpské stredisko jednoducho dostupné z Zurichu či St. Gallenu. Kochať sa tu môžete aj výhľadom do údolia Rínu. Stredisko je veľmi ľahko dostupné – len 5 minút od diaľnice. V zime je tu k dispozícií 50km zjazdoviek. V lete zasa nespočetné množstvo trailov. Najkrajším z nich je jednoznačne 5 lakes hike. Pre rodiny s deťmi je zaujímavý aj Heidi trail, kde nájdete aj Kneippov chodník. Na výber je tu mnnožstvo chatiek a reštaurácii. To sa ale netýka samotnej túry okolo 5 jazier. 

Ľadovec Pizol

Miestne hory kedysi pokrýval ľadovec Pizol. Tak ako všetky Švajčiarske ľadovce, aj tento postupne ztrácal na veľkosti. Od roku 2006 stratil viac ako 80% svojho objemu. V roku 2019 bol oficiálne vyhlásený za neexistujúci. Miestni mu dokonca spravili pohreb. Oblečený v čiernom vyšli až k ľadovcu. Týmto smerom žiaľ dnes smeruje budúcnosť takmer všetkých ľadovcov. 

Ako sa sem dostať

Verejnou dopravou sa do Sargansu dostanete z všetkých väčších miest. Najlepšie bude, ak vystúpite priamo pri vlakovej stanici. Odtiaľ vás MHD linka 429 alebo 430 vezme priamo na stanicu lanovky Wangs, Pizolbahn (mapa). Skvelé je, že medzi lanovkami Wangs a Bad Ragaz od 14:00 premáva autobus zdarma. Ak skončíte na druhej strane údolia, nemusíte riešiť odvoz späť. Autobus nemá žiaden cestovný poriadok, stačí sa spýtať na stanici lanovky. 

Autom sa pohodlne vyveziete až k počiatnočnej stanici lanovky. Parkovisko tu stojí cca 5CHF/deň

Vlog

Popis trasy

Dĺžka trasy: 9.5 km

Trvanie trasy: 4.5h hodín

Celkové prevýšenie: 561m

Celkové klesanie: 913m

Lanovky

Táto turistika sa začína viac ako 30 minútovou jazdou lanovkami. Celkovo ich je cestou hore 3 – Wangs-Furt, Furt – Gaffia, Gaffia – Pizolhutte. Od 2.7. do 23.10.2022 premávajú v časoch uvedených nižšie. Akutálne časy nájdete TU. Dolu sa vraciate len z Gaffie do Wangsu. Lístky si nemusíte kupovať na jednotlivé lanovky ale na trail. Lanovky na 5 lakes hike stoja 46CHF/osobu. Kompletný cenník nájdete TU

Wangs – Furt: 08.15 – 12.00 a 13.00 – 17.30

Furt – Gaffia: 08.30 – 12.20 a 13.20 – 16.30 

Gaffia- Pizolhutte: 08.45 – 12.35 a 13.35 – 16.00

Pizolhutte je posledným možným občerstvením na trase. Nezabudnite si tu doplniť vodu. Odtiaľto sa vyberáme smerom k Wildsee čo potrvá asi 1:10h. Začiatok vedie len mierne do kopca. Počas našej turistiky sa tu všade navôkol vznášali mraky. Neskôr začína trocha väčšie stúpanie. Za týmto kopcom vás ale čaká prvé jazero – Wildsee. To sme si mysleli my. Prvé jazero Wangsersee je však hneď pri Pizolhutte. My sme ho žiaľ prehliadli. 

Pizol 5 lakes hike - Wildsee
Wildsee
Pizol 5 lakes hike - Wildsee
Wildsee

Neskutočná farba tohto jazera vám vezme slová. Veď usúďte sami. Jedna veľká nádhera. Pár minút pôjdeme po chodníčku pri jazere. Netrvá dlho a dolu v údolí sa nám ukazuje tretie jazero Schottensee. Zísť dolu k nemu potrvá asi 20 minút. Skvelé je, že vo všetkých týchto jazerách môžete plávať. Ak ste teda dostatočne otužilí :D. 

Pizol 5 lakes hike - Schottensee
Schottensee
Pizol 5 lakes hike - Schottensee
Schottensee
Pizol 5 lakes hike - Schwarzsee
Schwarzsee

Od jazera Schotensee nás čaká ďalšie stúpanie. Nie je to však nič strašné. Celý čas máte zároveň výhľad do údolia Rínu. Toto stúpanie potrvá asi 40 minút. Z vrcholu kopca môžete pod vami vidieť jazero Schwarzsee. Znova musíme ísť dolu aby sme sa k nemu dostali. Toto jazero má podstatne menej zajímavú farbu. Jeho čistá voda vás ale jednoznačne uchváti. 

Hádajte čo nasleduje… Presne tak! Ďalšie stúpanie. Už ste si vsimli, že táto trasa ide hore dole ako na húsenkovej dráhe?   Dostávame sa hore na ďalší kopec. Tam na nás čaká zaujímavé prekvapenie v podobe vysokých kamenných veží. Vyššie sme asi ešte nikdy nevideli. Pokračujeme ďalej po hrebeni kopca. Po pár minútach sa nám naskytá pohľad na posledné jazero – Baschalvasee. V diaľke naľavo môžete vidieť Lichtenštajnsko. 

Pizol 5 lakes hike - Baschalvasee
Baschalvasee

Po tom čo zídete k jazeru Baschalvasee vás čaká posledné klesanie. Asi hodinku pôjdete dolu až k stanici lanovky Gaffia. Nezabudnite si svoju túru načasovať tak, aby ste túto lanovku stihli. Inak vám cesta dolu potrvá ďalšie 4 hodiny. 

Prečo sú jazerá tak neskutočne modré?

Odpoveď je jednoduchá. Je to ich ľadovcovým pôvodom. Voda v sebe obsahuje usadeniny a minerály z ľadovca. Práve tie jej dodávajú túto špecifickú modrú “zakalenú” farbu. Aj napriek tomu, že je voda hlboká len do polky lýtok, na dno neuvidíte. Zaujímavé je, že čím ďalej od zdroja je jazero, tým má menej výraznú farbu. Vidieť to ak si porovnáte jazerá Wildsee a Schottensee.

Pizol 5 lakes hike

Služby na trase

Pizol 5 lakes hike
Gaffia

Pri poslednej stanici lanovky nájdete reštauráciu Pizolhutte. Toto je skvelé miesto na dopustenie vody prípadne jedlo. Celá trasy je úplne bez služieb. Nenájdete tu žiadnu pitnú vodu ani občerstvenie. Ďalšie občerstvenie vás bude čakať až na konci trasy pri stanici lanovky Gaffia.

Mapa trasy

Interkatívnu mapu strediska nájdete TU. Ak vás zaujímajú aj ďalšie zaujímavé trasy v stredisku Pizol, jednoznačne mrknite na ich web

Kde sa ubytovať?

Booking.com