Baranec

Turistika na Baranec v Západných Tatrách je skvelou voľbou v každom ročnom období. Či už sa sem vyberiete v lete alebo v zime, neskutočné výhľady sú zaručené. Z vrcholu môžete vidieť časť hrebeňa Západných Tatier, Nízke Tatry a vrcholky Vysokých Tatier. Najkrajšou časťou tejto trasy je jednoznačne hrebeň medzi Barancom a Žiarskym sedlom. Veď posúďte sami.

Baranec
Východ slnka nad Vysokými Tatrami

Ako sa sem dostať

Autobusová zastávka Žiar, Žiarska dolina (mapa)

Parkovisko Žiarská dolina (mapa)

Najbližšia vlaková zastávka Liptovský Mikuláš (mapa)

Pokiaľ idete autom, parkovanie je možné v Žiarskej doline. Parkovisko je za závorou a poplatok je asi 5€/deň (máj 2022). Ak sa sem chystáte verejnou dopravou, najľahšie bude prísť vlakom alebo autobusom do Liptovského Mikuláša. Odtiaľ chodí autobus do Žiarskej doliny pár krát denne.

Baranec
Kamzíkov tu je požehnane

Popis trasy

Dĺžka trasy: 16,3 km

Trvanie trasy: 6-7 hodín

Celkové prevýšenie: 1343 m

Na Baranec vedie okružný chodník cez Žiarsku dolinu. Ktorým smerom sa vyberiete je už na vás. My sme z parkoviska zvolili trasu Baranec – Žiarske sedlo – Žiarska chata. Ak si chcete túru predĺžiť, môžete z Baranca pokračovať na Plačlivé, Smutné sedlo alebo aj na Ostrý Roháč. 

My sme sa sem rozhodli výjsť na východ slnka. Z parkoviska sme vyrazili už o 1 v noci. Žltá značka nás zavedie cez Baranec až do Žiarskeho sedla. Na cestu nám okrem čeloviek svietil aj spln. Dokonca sme nadránom videli aj čiastočne zatmenie mesiaca. Na Baranec je to celý čas do kopca. Nám tento výstup dal celkom zabrať. Prevýšenie je až 1245m a trvá to 3:45h

Baranec
Pohľad na Nízke Tatry a Liptovský Mikuláš

Zo začiatku vedie trasa cez les. Niekde pod Holým vrchom sa začína pásmo kosodreviny a postupne sa dostanete až na prekrásne lúčky. Cestou možno natrafíte aj na pár zvedavých kamzíkov. Na vrchol sme dorazili práve včas.

slovakia map

Ďalšie destinácie...

Práve pri tomto neskutočne nádhernom okamihu ma Jurko požiadal o ruke. A tak sme sa o 5 ráno vyčerpaní z výstupu pri nezabudnuteľnom východe slnka stali snúbencami. Moment, na ktorý ani jeden z nás nikdy nezabudne. To sme ešte ani netušili, že do týždňa a pól si svoje áno povieme na Lomnickom štíte.

Po asi hodine mrznutia a fotenia na vrchole sme sa pomaly vybrali dolu smerom k Žiarskemu sedlu. Túru sme podnikli v máji a miestami sa ešte stále držal sneh. Preto určite odporúčame kvalitnú obuv. Z Baranca nás čaká cesta hrebeňom. Tá miestami mierne stúpa a klesá. Je to ozaj prekrásny úsek.

Baranec
Pohľad späť na Baranec
Baranec
Miestami sa tu ešte drží sneh
Baranec
Hrebeň medzi Barancom a Žiarskym sedlom

Prečítajte si tiež...

Baranec

V Žiarskom sedle sa vyberáme vpravo smerom k Žiarskej chate po zelenej. Na rázcestí Pod Homôlkou sa držíme modrej značky. Tá vedie až na parkovisko. Ak chcete pokračovať cez Plačlivé a Smutné, pokračujte rovno do kopca. V doline bolo počas našej túry ešte veľmi veľa snehu. Mačky na túto túru nie sú nevynutné, no vedia trocha spriemniť chôdzu. Pred obedom sa sneh už začínal viac topiť a chodilo sa ťažšie. Pod vrstvou snehu pretekajú potôčiky. Buďte opatrní, aby ste sa do jedného z nich neprepadli. Síce nehrozí žiadne veľké nebezpečenstvo no nie je to nič príjemne. 

Po asi pol hodinke brodenia sa snehom už prichádzame do zelene. Vôkol pomaly kvitnú kvety, tráva je čím ďalej zelenšia. Kosodrevina sa začína miešať s vysokými stromami. Netrvá dlho a dostávame sa k Žiarskej chate. Tu máte možnosť ubytovania či občerstvenia

Baranec
Žiarska chata

Z chaty je to na parkovisko ešte cca 1:15h. Máte na výber asfaltku alebo lesný chodníček. Práve táto asfaltka je zároveň skvelou cyklotrasou na výlet na bicykli pre celú rodinu. Žiarskej chate dokonca máte možnosť dobitia e-bikov.

My sme počas celého výstupu nenatrafili ani na jedného človiečika. Prvých ľudí sme stretli až v doline tesne pred chatou. Celá táto trasa je neskutočne nádherna a scénická. Ani neviete čo fotiť skôr. Výstup na Baranec je jediný náročný úsek, zvyšok je už skôr príjemná prechádzka. Trasa je rozhodne vhodná aj pre deti. 

Mapa